-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Taques blanques a la pell: Dartres i pitiriasi vesicolor

manchas-blancas-Dartros y pitiriasis versicolor

Durante los meses de verano, la gran mayoría de las patologías dermatológicas que se manifiestan durante el resto del año, presentan una notable mejora gracias a los efectos beneficiosos del sol que, a pesar que de todos es sabido sus efectos nocivos y la agresividad que puede llegar a tener sobre nuestra piel, en la dosis correcta favorece la mejora de problemas cutáneos como la dermatitis atópica, el acné o la psoriasis. Però què hi ha d’aquelles famoses taques blanques a la pell, tan freqüents i recurrents durant l’estiu?

Origen i tractament de les taques blanques de la pell

No totes les taques blanques que apareixen a la nostra pell durant aquesta època tenen el mateix origen, ni en conseqüència es tracten igual. Els tipus de taques blanques cutànies més freqüents durant aquests mesos poden ser o bé els “dartres”, o bé l’anomenada “pitiriasi versicolor”.

Dartres

El que anomenem dartres (o Pitiriasi alba) es tracta d’una patologia hipopigmentària, és a dir, que es manifesta per una manca de pigmentació a la pell, i que en alguns casos va acompanyada per una sensació de picor, i certa descamació. En qualsevol cas, és una patologia totalment benigna que no representarà cap mena de complicació afegida.

Són una manifestació cutània bàsicament de caràcter pediàtric. Normalment els reconeixerem per ser una taca blanca sobretot a nivell de cara, o en alguns nens també es pot estendre a coll i braços. Es manifesta molt freqüentment en nens amb pell atòpica.

dartres

El seu origen?

El motiu de l’aparició d’aquestes taques blanques en nens no es coneix amb certesa, però sí que s’ha vist que pot estar molt relacionat amb una manca d’hidratació que s’ha anat fent durant tot l’any. Factors com el clor de la piscina, lús de sabons massa agressius, no utilitzar la deguda protecció solar, accentuen aquest problema. Com a resultat, un cop arriba l’estiu, el nen pren el sol, es pigmenta de manera general, a excepció d’aquelles zones de la pell on presenta més deshidratació.

pitiriasi

Quin és el seu tractament?

El tractament dels dartres es basa en l’aplicació de fotoprotecció solar i cremes emol·lients preferiblement sense perfum per evitar qualsevol irritació. El tractament dels dartres es basa en l’aplicació de fotoprotecció solar i cremes emol·lients preferiblement sense perfum per evitar qualsevol irritació. Serà important l’ús de sabons sense sabó que evitin la ressecació de la pell.

Pitiriasi versicolor

És una infecció fúngica cutània, causada per un fong, el Malassezia (o Pityrosporum), que en realitat forma part de la nostra pròpia flora sapròfita. Aquest fong és lipòfil, és a dir, té afinitat pels greixos, és per això que la malaltia es manifesta en zones del cos amb tendència seborreica, com pot ser el tòrax, l’esquena, i en alguns casos, però no tan freqüent, pot aparèixer a la cara. Es caracteritza per l’aparició de taques blanques sobre les zones anomenades, encara que de vegades també poden ser rosades o marrons. La majoria de vegades és una patologia asimptomàtica encara que sí, en certa manera, antiestètica. Només en rares ocasions pot ocasionar una mica de picor.

pitiriasi_versicolor

La pitiriasi versicolor afecta, en major mesura, adolescents i adults joves. En nens, a diferència dels recentment comentats “dartros”, la pitiriasi versicolor és molt poc freqüent i fins i tot és excepcional en menors de dos anys.

Quina és la seva causa?

El motiu pel qual podem observar taques blanques a la pell a la pitiriasi versicolor, és perquè Malassezia s’encarrega de secretar un àcid que inhibeix la síntesi de melanina, i en conseqüència, deixa taques blanques. Hi ha diversos factors que predisposen que el fong, que al principi forma part de la nostra pròpia pell sense ser patogen, es converteixi en una forma infectiva. Aquests factors poden ser: pell greixosa, ús de corticoides, híper sudoració, ús d’olis corporals o l’estació de l’any (que és més freqüent a l’estiu).

Com combatre’l?

El tractament serà diferent en funció de la fase de la malaltia en què s’actuarà o de l’extensió de la malaltia, però en la gran majoria dels casos es podrà tractar amb xampús que continguin sulfur de seleni, utilitzant-los com a gel de bany sobre la zona a tractar durant 15 dies consecutius.

Cal tenir molt en compte que després del tractament amb el xampú, la taca blanca encara continuarà sobre la pell, de manera que s’aconsella prendre el sol, perquè, a poc a poc, i amb molta paciència, el color de la pell es torneu uniforme.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.