-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Sensibilitat dental: la fredor que fereix

Sensibilidad dental

La sensibilitat dental és una síndrome dolorosa transitòria derivada de l‘exposició de la dentina (part interna de la dent) a diferents estímuls externs:

  • Estímuls tèrmics: aliments o begudes freds o calents.
  • Estímuls químics: substàncies dolces, àcides…
  • Estímuls tàctils: pressió per raspallat, pressió per instrumental odontològic…

Una sensibilitat dental no tractada impedeix dur a terme una correcta higiene bucodental, i pot derivar en altres patologies més greus com càries i malalties periodontals (problemes de genives).

 

PER QUÈ APAREIX?

Hi ha dues causes principals que en la majoria dels casos són les desencadenants del dolor derivat de la sensibilitat dental:

  • Un desgast de la superfície de la dent (esmalt)
  • Un problema de retracció de la geniva.

En una dent sa, l’esmalt protegeix la part interna de la dent i una fina capa, anomenada ciment radicular, protegeix les arrels sota la línia de les genives.

Sota l’esmalt i el ciment radicular hi ha la dentina, que conté milers de túbuls dentinals microscòpics que connecten la part exterior de la dent amb les terminacions nervioses.
Quan la dentina perd la capa protectora, els túbuls queden exposats, permetent que els estímuls externs com la calor o el fred, assoleixin les terminacions nervioses causant un dolor agut i molest.

ALGUNS FACTORS PREDISPOSANTS

Hi ha múltiples factors que poden conduir a un problema d’hipersensibilitat. Entre els més comuns es troben els següents:

Càries dental

La càries són una afecció causada per alguns microorganismes de la cavitat oral: els bacteris cariogènics de la placa dental.
Aquests bacteris s’alimenten principalment de les restes d’aliments (sucres sobretot) que queden entre les dents i els converteixen en àcids amb activitat corrosiva sobre l’esmalt.

La càries acaba provocant la perforació de les capes dentals més superficials (esmalt) i, si no es tracta, continua el procés desmineralitzant cap a l’interior de la peça dental, produint afecció de la dentina, que és envaïda pels bacteris.

Gingivitis i periodontitis

Es coneix com a gingivitis a la inflamació de les genives deguda a l’acumulació de placa bacteriana a la superfície dental, prop de la línia gingival. La geniva es mostra vermella i edematosa, i sagna amb facilitat.

Si no es tracta correctament, pot evolucionar a una patologia més greu: la periodontitis. Aleshores la inflamació i la consegüent infecció es disseminen des de la geniva fins als lligaments i l’os que serveixen de suport a les dents. Provoca la recessió de les genives i és la principal causa de pèrdua de peces dentals als adults.

Bruxisme

El bruxisme és l’hàbit involuntari d’estrènyer o grinyolar les estructures dentalessin propòsits funcionals.
Hi ha 2 tipus de bruxisme: cèntric (estrenyiment) i excèntric (fregament); i poden ser nocturn i diürn. En general, el pacient bruxòman nocturn no és conscient del problema, però és fàcilment detectable a causa d’una visible destrucció de l’esmalt i la dentina.

 

Raspallat inadequat

Un raspallat massa brusc o l’ús de raspalls dentals de tipus “dur” poden fer malbé l’esmalt dental.

 

Blanquejadors dentals amb bicarbonat sòdic i peròxids.

L’ús excessiu de productes per al blanquejament dental pot provocar una abrasió de l’esmalt a llarg termini.

 

Certs aliments

El consum regular de certs aliments amb alt contingut en àcids, com ara fruites cítriques, tomàquets o te, pot predisposar a problemes de sensibilitat, a causa d’una erosió de l’esmalt.

 

Procediments dentals

Després de certes tècniques odontològiques (neteges bucals, blanquejaments professionals, extracció de peces dentals…) pot aparèixer certa sensibilitat. Aquest tipus de sensibilitat sol ser transitòria i desapareix en un màxim de 4 a 6 setmanes.

 

ALGUNES RECOMANACIONS

Aquests són alguns passos a seguir per prevenir i reduir la sensibilitat dental:

  • Mantenir una bona higiene bucal: Un raspallat minuciós i l’ús de fil dental si és necessari, ens permetran obtenir una higiene adequada arribant a tots els racons de la boca, evitant així l’acumulació de placa bacteriana.
  • Ús de raspalls de tipus suau: Comportarà una menor abrasió de l’esmalt dental i una menor irritació de les genives. És aconsellable raspallar de manera suau i curosa al voltant de la línia de la geniva per no fer malbé el teixit gingival.
  • Ús de pastes dentífriques desensibilitzants: Amb un ús regular s’aprecia una disminució significativa de la sensibilitat al cap d’unes setmanes. No és aconsellable l’ús de pastes dentífriques “antiarro” en casos de sensibilitat dental, ja que aquestes són les més abrasives per a l’esmalt. En canvi, sí que és recomanable fer servir pastes fluorades per lluitar contra la placa bacteriana causant de la càries. Aixñi doncs, la majoria de les pastes per a la sensibilitat incorporen a més a més agents desensibilitzants com el nitrat potàsic, també fluor.
  • Control del bruxisme: Si hi ha la tendència a prémer o grinyolar les dents l’ús de fèrules de descàrrega ajudarà a solucionar el problema.
  • Visitar el dentista de forma periòdica: És aconsellable realitzar higienes bucals per part de professionals com a mínim cada 6 o cada 12 mesos depenent de la predisposició de cada persona a la formació de dipòsits de tosca.

 

NITRAT POTÀSIC: el gran aliat

És l’únic ingredient actualment reconegut per la FDA (Food and Drug Administration) com a desensibilitzant efectiu. El potassi penetra a través de l’esmalt i la dentina fins a arribar a la polpa de la dent en només uns minuts interferint així en la transmissió nerviosa dels estímuls externs (fred, calor, àcids…) responsables de la sensibilitat.

La combinació del nitrat potàssic amb el fluorur sòdic a les pastes dentífriques potencia l’efecte desensibilitzant. A més d’enfortir l’esmalt i evitar la formació de càries, el fluor afavoreix l’oclusió dels túbuls dentinals, evitant així l’exposició als estímuls externs.

A més de les pastes dentífriques, hi ha gels i esprais orals desensibilitzants per a la higiene bucal en els casos d’hipersensibilitat severa en els quals la tècnica del raspallat pot resultar molt dolorosa. És aconsellable no ingerir ni aliments ni begudes fins transcorregut un mínim de mitja hora des de la seva aplicació. També se’n recomana especialment l’ús abans d’anar a dormir, ja que facilita la permanència dels principis actius a la zona a tractar.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.