-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Petits monstres entre nosaltres (IV): sífilis

Pequeños monstruos entre nosotros (IV) sífilis

Què és la sífilis?

És una de les malalties de transmisisó sexual (MTS) més conegudes i és causada per Treponema Pallidum, una bacteria espiroqueta helicoidal altament contagiosa. . Poseeix com a factor de virulència la capacitat de fixar-se a les cèl·lules de l’hoste de la pell i/o mucoses.

El seu origen és al mateix temps apasionant i incert, però es creu que prové de l’Amèrica precolombiana.

La seva característica principal és l’aparició de xancres en els genitals externs, tot i que també poden aparèixer en els llavis i la cavitat bucal.


Què és un xancre?

El xancre que apareix en la sífilis és una lesió arrodonida ulcerosa i lleugerament elevada de la pell.Sol produir una secreció purulenta o aquosa. És indolora en la majoria dels casos. Quan causa dolor però, ho fa de forma prou important.


Mètode de transmissió

El mètode més comú de contraure la malaltia és tenint contacte directe amb un xancre sifilític d’una persona infectada. Aquesta transmissió de la bacteria d’un cos malalt o un sa es produeix amb les relacions sexuals vaginals, orals o anals.

Un altra mètode de transmissió és de mare malalta al fetus (transmissió vertical), i segons l’etapa de infecció en que es trobi la mare, el nen pot néixer mort o morir al cap de poques setmanes. Alguns nadons pot ser que no presentin simptomatologia al néixer però si no se’ls hi dona tractament immediat poden tenir complicacions severes així com un retràs en el desenvolupament, convulsions o la mort.


Simptomatologia

El Treponema pallidum pot sobreviure en un hoste humà durant diverses dècades. Tradicionalment se l’ha anomenat la “gran imitadora” (en fase primària i secundària) perquè els seus símptomes es poden confondre fàcilment amb els d’altres malalties, fent que el subjecte li resti importància i no acudeixi al metge.

El 90% de les dones que la pateixen no saben que la tenen perquè en la majoria dels casos el xancre apareix dins del coll uterí. Quan el bacteri entra a l’organisme, es dissemina ràpidament i poc a poc envaeix tots els òrgans i teixits.

Per parlar sobre els símptomes és millor fer-ho descrivint cada una de les seves etapes:


Etapes de sífilis.

Primària

Aquesta primera etapa es caracteritza per:

 1. L’aparició d’una única petita nafra oberta i indolora que evoluciona a xancre amb les vores arrodonides i dures entre la 3ª i la 6ª setmana després de la exposició inicial.
  El xancre en el penis és fàcilment visible. Els que apareixen als llavis, vagina i l’àrea anal o a la boca poden passar inadvertits, ja que no causen dolor i són difícils d’observar. Durant aquesta etapa és fàcil contagiar-se amb la secreció que generen els xancres.
 2. El xancre tendeix a sanar espontàniament en 3 o 6 setmanes sense tractament deixant una petita cicatriu, però la sífilis segueix disseminant-se pel cos.

Xancre-penis

 

Si no es rep el tractament adequat, es progressa cap a la segona etapa de la malaltia.

Secundària

La sífilis secundària comença amb els símtpomes de la cicatrització de la primera nafra. En aquesta etapa trobem les següents dades clíniques:

 1. Passa al voltant de 2 o 8 setmanes després de la primera nafra i de 2 a 10 setmanes després de l’aparició del xancre primari.
 2. El bacteri es propaga al torrent sanguini.
 3. Envermelliment i erupcions de la pell i les mucoses.
 4. Inflamació no dolorosa dels ganglis limfàtics.
 5. La pell dels palmells de les mans i les plantes dels peus (i altres parts del cos com la cara, pit o espatlla) poden omplir-se de punts vermells o marrons d’aspecte rugós anomenats claus sifilítics.
 6. Febre
 7. Mal de cap
 8. Pèrdua de pes
 9. Dolor muscular
 10. Fatiga

Els malalts no sempre arriben a la última fase: entre el 50 i 70% passen a l’etapa de latència, en la que els símptomes se’n van i tornen.

Quan la segona fase acaba, la sífilis roman en l’organisme durant molt de temps, fins que torna a despertar en la fase primera.

treponema-pallidum

Terciaria

Aquesta fase comença una vegada que els símptomes de la segona fase han cessat.

En aquesta etapa, els signes i símptomes empitjoren encara més la salut de la persona, ja que la sífilis es torna a despertar per atacat directament al sistema nerviós o algun òrgan. A més a més, poden ser suficientment problemàtics com per causar la mort.

Entre ells cal mencionar:

 1. Lesions internes
 2. Afectació dels òrgans com cervell, fetge, cor, ulls, a part d’articulacions, vasos sanguinis, etc.
 3. Dificultat per coordinar moviments musculars
 4. Paràlisi
 5. Entumiment
 6. ceguesa gradual
 7. Demència

 

Tractament

En les primeres fases el tractament de la sífilis no és complicat.

En persones que fa poc temps que tenen la infecció, es sol resoldre el problema amb penicil·lina o doxiciclina en pacients al·lèrgics, el qual se’ls administra per via intramuscular. L’antibiòtic aconsegueix eliminar el bacteri del cos evitant que la malaltia avanci d’etapa. L’antibiòtic però no cura els danys ja provocats en el cos.

Una vegada rebut el tractament, la persona ha d’evitar contactes sexuals fins que les seves lesions i xancres hagin cicatritzat.


Prevenció

L’ús del condó és inevitable per prevenir qualsevol malaltia de transmissió sexual.

Si es practiquen relaicons sexuals d’alt risc i sense protecció és necessari que els implicats es sotmetin a exàmens constants per detectar sífilis, ja que si la malaltia es diagnostica a temps, el tractament pot curar per complet la infeccior.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.