-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Medicina preventiva: clau per a una vida saludable i longeva

31

La salut és una de les coses més importants de la nostra vida i requereix una cura especial. Lamentablement, ens adonem de la seva importància massa tard, quan tenim símptomes i el tractament esdevé més complex. Això, per sort, està canviant. La medicina preventiva permet avançar-nos i estar un pas endavant, cosa que és un element clau per anticipar-nos a possibles malalties i mantenir una vida saludable i plena a llarg termini.

A la societat actual, on el ritme de vida és cada cop més accelerat i l’estrès s’ha convertit en una cosa comuna, sovint releguem la cura de la nostra salut a un segon pla i no li atorguem la importància que mereix.

 

vida estressant

En què consisteix la medicina preventiva?

La Medicina Preventiva és la forma més intel·ligent de protegir el nostre benestar a llarg termini, ja que és una especialitat mèdica l’enfocament principal de la qual és la prevenció de malalties.

El seu objectiu no es limita únicament a evitar que les persones es posin malaltes, sinó que també abasta altres àrees importants, perquè desenvolupa diverses accions per preservar la salut de les persones, incentiva hàbits saludables i fomenta bons estils de vida. A més, es dedica al diagnòstic precoç de malalties, cosa que permet intervenir en etapes primerenques i augmentar les possibilitats d’èxit de qualsevol tractament.

Un altre aspecte important de la Medicina Preventiva és la reducció d’intervencions “evitables” en pacients que pateixen alguna malaltia. Això permet prevenir aquelles intervencions mèdiques que es poden evitar desenvolupant mesures preventives eficaces.

 

Tipus de medicina preventiva

La medicina preventiva es pot classificar en diferents tipus o enfocaments, que abasten diferents aspectes de la prevenció i la promoció de la salut. Alguns dels tipus de medicina preventiva més comuns són:

  • Prevenció primària

Se centra en accions destinades a prevenir laparició de patologies en persones sanes i reduir els factors de risc. Això inclou promoure estils de vida saludables, com ara una alimentació equilibrada, exercici regular, evitar el consum de tabac i alcohol, així com la vacunació per prevenir malalties infeccioses.

vida saludable

 

  • Prevenció secundària

Té com a objectiu la detecció primerenca de malalties en etapes inicials, quan encara no es presenten símptomes evidents. Es realitzen proves de detecció i cribratge per identificar malalties com el càncer, patologies cardíaques, diabetis i altres afeccions. En detectar-les aviat, es pot iniciar un tractament o intervenció adequada per evitar la progressió i reduir les complicacions.

  • Prevenció terciària

Se centra en la prevenció de complicacions i seqüeles en persones que ja tenen una malaltia crònica o una condició de salut establerta. L’objectiu és controlar i gestionar la malaltia de manera efectiva per minimitzar-ne l’impacte i millorar la qualitat de vida del pacient. Això implica un seguiment mèdic regular, adhesió al tractament, teràpies de rehabilitació i mesures per prevenir recaigudes o agreujament de la malaltia.

 

tractaments mèdics

 

  • Prevenció quaternària

Es refereix a activitats mèdiques que busquen evitar els efectes adversos d’intervencions innecessàries, excessives o inadequades. S’enfoca a protegir els pacients de tractaments o procediments mèdics que puguin causar danys o generar resultats negatius innecessaris. Això implica un enfocament de medicina basada en l‟evidència i una presa de decisions informada i ètica.

 

Per què és útil la medicina preventiva?

El punt més rellevant de la medicina preventiva arriba quan la detecció prèvia ens permet fins i tot evitar certes malalties. Això és possible gràcies al fet que incentiva el desenvolupament d’una sèrie d’accions enfocades a fer que les persones mantinguin un estil de vida saludable; és per això que aquesta medicina redueix el risc de desenvolupar malalties cròniques com ara la diabetis, patologies cardíaques, certs tipus de càncer o complicacions respiratòries.

Els exàmens i les proves de detecció també són clau. De fet, és una de les vies més efectives que es coneixen actualment si volem assolir una reducció significativa en el desenvolupament de malalties greus. Les possibilitats d’una detecció primerenca de patologies a l’organisme deriven en un procés més amable, segur, tranquil per al pacient i, sens dubte, redueix el risc de complicacions greus que podrien sorgir si la malaltia no s’hagués detectat a temps.

A més de prevenir malalties i detectar-les aviat, la medicina preventiva contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones. En mantenir una bona salut i evitar malalties, es redueixen les limitacions i desafiaments associats a elles, permetent a les persones viure una vida plena i de més qualitat.

Un altre element important és el seu enfocament holístic (no centrat únicament en els símptomes). Una alimentació adequada, la pràctica regular d’exercici físic, conèixer estratègies de gestió de l’estrès i controlar factors de risc com el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol són només alguns punts fonamentals per poder gaudir d’una bona salut, una cosa del que es encarrega la Medicina Preventiva. En abordar la salut de manera integral, es promou el benestar general i es prevenen diverses patologies i problemes de salut.

 

Serveis preventius aconsellables

Algunes de les principals tècniques i mètodes que es desenvolupen amb la Medicina Preventiva són:

  • Tests de glucosa i hipertensió: els tests de glucosa i hipertensió són eines clau a la medicina preventiva per avaluar la salut metabòlica i cardiovascular d’una persona. Aquests tests permeten detectar possibles desequilibris en els nivells de glucosa en sang i la pressió arterial, respectivament, cosa que brinda informació crucial per a la prevenció i el maneig de malalties cròniques com la diabetis i la hipertensió.
  • Presa de pressió arterial: el mesurament regular de la pressió arterial ajuda a identificar possibles problemes cardiovasculars ia prendre mesures preventives abans que es converteixin en condicions més greus. Mitjançant aquesta prova breu podem prevenir patologies cardíaques, accidents cerebrovasculars, malalties renals i altres complicacions relacionades amb la pressió arterial alta.
  • Assessorament nutricional: l’assessorament nutricional és un servei preventiu que ofereix una orientació personalitzada sobre com posar en pràctica una alimentació saludable i equilibrada. Mitjançant aquest servei es poden prevenir malalties relacionades amb la dieta com l’obesitat, la diabetis tipus 2 i les malalties cardíaques, a més de tenir efectes positius quant a vitalitat, energia, concentració, al nostre estat d’ànim i el benestar general.
  • Consulta en protecció i higiene ocular: aquest servei s’enfoca a cuidar i mantenir la salut dels ulls. Consisteix a fer revisions periòdiques i rebre recomanacions específiques per protegir i mantenir una bona higiene ocular. L’objectiu és prevenir i detectar possibles malalties com ara sequedat ocular, infeccions oculars, glaucoma, cataractes i altres problemes visuals.
  • Cessació tabàquica: si bé aquest servei no es pot considerar com una pràctica de medicina preventiva, exerceix un paper crucial en la promoció de la salut i la prevenció de malalties relacionades amb el tabac (cosa que també s’encarrega aquesta especialitat). La cessació tabàquica se centra a ajudar les persones a superar la seva addicció al tabac. Deixar de fumar redueix significativament els riscos de patir patologies cardiovasculars, respiratòries, càncer de pulmó i altres tipus de càncer, entre molts altres beneficis.

ajuts de la medicina preventiva

Compte amb el suport de professionals

Com hem pogut veure, comptar amb lassistència de professionals de la salut per a la detecció primerenca de malalties i el control de factors de risc és una necessitat prioritària.

A Farmàcia 1895 oferim una àmplia gamma de serveis de medicina preventiva per a ciutat del teu benestar. Els nostres serveis inclouen proves com ara tests de glucosa i hipertensió, que ens permeten avaluar i monitoritzar el teu nivell de sucre en sang i pressió arterial. A més, fem preses de pressió arterial regulars per detectar possibles problemes cardiovasculars i prendre mesures preventives abans que es converteixin en condicions més greus. Entenem la importància d’una alimentació saludable, per això també comptem amb professionals capacitats que brinden assessorament nutricional personalitzat.

A més, duem a terme el monitoratge regular de la pressió arterial per assegurar-nos que es trobi dins dels nivells òptims i oferim consultes especialitzades en protecció i higiene ocular en què podràs rebre l’assessorament necessari per tenir cura de la salut visual. Si tens alguna consulta o dubte sobre medicina preventiva, no dubtis en contactar-nos a través de WhatsApp. El nostre equip estarà encantat d’atendre’t i oferir el suport necessari.

Tots volem viure més i, sobretot, millor. I això depèn, en gran part, de com visquis avui. Som aquí per respondre totes les teves preguntes i ajudar-te en el teu camí cap a una vida més saludable.

 

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.