-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

La dieta Dukan. Perquè els nutricionistes no estem d’acord amb ella?

La dieta Dukan. Por qué los nutricionistas no estamos de acuerdo con ella?

Explicació

 

El mètode o dieta Dukan s’ha fet mundialment famós com a dieta miraculosa. es tracta d’una sèrie de llibres que actualment ocupen llocs alts en els rànquings de venta en els que es proposa un mètode “infalible” per a perdre pes definitivament, elaborat pel senyor Pierre Dukan.

Els mètodes que proposen manquen de base científica i no es corresponen amb el model d’alimentació recomanada per nutricionistes per a controlar el pes de manera saludable i equilibrada. En una societat en que l’aspecte físic té una gran importància, és imprescindible donar a conèixer les conseqüències d’una mala actuació nutricional i la fiabilitat dels mètodes utilitzats per a evitar greus problemes en la salut pública i individual.

El passat mes d’abril de 2011 la ACDN (Associació Catalana de Dietistes i Nutricionistes) va publicar un document de posicionament en referència a aquesta dieta. En aquest document s’aclara i es fonamenta científicament perquè no es recomana aquest mètode per a aprimar-se i s’alerta dels perills que suposa per a la salut. En primer lloc, no existeix cap evidència científica (és a dir, la realització d’estudis controlats i homologats, reproduibles i controlats9 que demostri la seva eficàcia o seguretat. Per tant no hi ha raó de pes per creure que és eficaç o que no provocarà conseqüències negatives per a la salut.

Fa poc, en aquest blog, parlàvem sobre les dietes fraudulentes, aquelles que ho prometen tot, que prohibeixen aliments. La dieta dukan compleix tots els requisits per a ser-ho.

Totes les afirmacions que s’inclouen en productes per al control de pes, publicacions, etc. estan regulades per la llei. Segons el Reial Decret 1907/1996, de 2 d’agost es prohibeix la publicació, publicitat o promoció de productes que suggereixin propietats específiques de pèrdua de pes, que utilitzin el terme <<natural>> com a característica terapèutica, que atribueixin a productes alimentaris de consum ordinàri propietats terapèutiques o curatives, que pretenguin aportar testimonis de professionals sanitaris, de persones famoses o de pacients reals o com a mitjà d’inducció de consum. En els llibres publicats pel sr Dukan s’ignora el compliment de tota aquesta normativa: “Amb el mètode Dukan vosté aconseguirà aprimar-se de forma immediata”, “podrà mantenir el seu pes estable durant la resta de la seva vida”, “dieta basada en el consum de proteïnes naturals” i “més de 1 milió de lectors a frança ja s’han aprimat seguint els quatre passos d’aquesta dieta”.

Concretament, pel que fa referència a la al·lusió de propietats terapèutiques en aliments de consum habitual, es posa especial èmfasi en atribuir la capacitat de fer aprimar a les proteïnes de la dieta. Aquest efecte no està demostrat. contràriament, l’alta ingesta de proteïna ha estat associada a malalties cròniques com osteoporosis, càlculs renals, insuficiència renal, càncer, malaltia cardiovascular i obesitat.

Piràmide d’aliments

Piràmide d'aliments

Quines són les potencials conseqüències que té aquesta dieta sobre la salut?

Diferents associacions de nutricionistes com la francesa (AFDN), la anglesa (BDA) i l’espanyola (AEDN), així com les agències de seguretat alimentària (ANSES i EFSA) coincideixen en que es tracta d’una dieta que suposa un greu risc per a la salut pública i individual i que provoca, a més a més, confusió en les persones que la segueixen. Per la seva part l’AEDN considera que el “mètode” del Sr. Dukan és fraudulent i il·legal, no serveix per aprimar-se i suposa un risc per a la salut pública i desaconsella a la població el seguiment del “mètode” o de la “dieta” proposada pel Sr. Dukan.

Una dieta ha de ser personalitzada, adaptada al teu estil de vida, els teus gustos i les teves possibles patologies. Una dieta és molt més que un llibre.

Ara que ja tens tota la informació fiable en les teves mans, què opines respecte a aquesta dieta? ens encantaria saber la teva opinió!

Imatge: elmundo.es

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.