-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Fitoteràpia per combatre la infecció d’orina: Nabiu vermell

Fitoterapia para combatir la infección de orina Arándano rojo

Al meu darrer post escrivia sobre les infeccions del tracte urinari de repetició i entre els consells per a la seva prevenció hi havia el tractament amb fitoteràpia.

Encara que existeix certa controvèrsia sobre l’eficàcia de l’ús d’aquests tractaments, intentaré explicar quin és el fonament de la seva utilització ja que hi ha diversos assajos in vitro i in vivo que demostren la seva activitat farmacològica coadjuvant a la teràpia antibiòtica a les infeccions urinàries. Concretament, parlem del nabiu vermell americà.

 

El nabiu vermell

 

Quan utilitzem el terme nabiu vermell ens referim a la planta de la família Ericaceae anomenada Vaccinium macrocarpon. Cranberry en anglès.

El Nabiu vermell és un arbust nan que creix en aiguamolls de caràcter àcid de l’hemisferi Nord. Amb tiges d’uns 10 cm aproximadament, fulles petites i perennes, flors roses fosques, amb un fruit que és una baia amb una mida superior a les fulles, que inicialment són blanques passant a un vermell intens conforme maduren. Són comestibles, de sabor àcid.

Les baies són riques en proantocianidines (PAC) que és el principi actiu que s’utilitza tant com a tractament curatiu (amb l’objectiu d’aconseguir una ràpida eradicació i eliminació dels bacteris i un alleugeriment ràpid de la simptomatologia), com a preventiu. Posseeix altres compostos fenòlics que també poden jugar un paper important en els beneficis clínics observats.

Aquests són els aspectes pels quals el consum de nabiu vermell pot resultar beneficiós:

  • Els bacteris responsables de les infeccions de l’aparell urinari per actuar s’han de fixar en primer lloc sobre l’epiteli de les vies urinàries i, en segon lloc, per iniciar la infecció han d’assolir una quantitat determinada en la seva població. Els principis actius d’aquestes plantes impedeixen que els bacteris patògens es fixin al teixit de les cèl·lules que revesteix el tracte urinari, de manera que en dificulten la proliferació i el desenvolupament. D’aquesta manera, és més fàcil que el bacteri sigui expulsat amb l’orina i es redueixi el risc d’infecció
  • Posseeix certa activitat antimicrobiana
  • Té capacitat d’acidificar l’orina (pH de 5,5 a 6).Tot i que al principi es pensava que era la facultat de disminuir el pH de l’orina el que impedia el desenvolupament dels bacteris, posteriorment es va establir que era el mecanisme d’anti adhesió bacteriana el principal responsable del seu efecte antibacterià i que l’acidificació urinària només contribuïa a aquest efecte creant un medi àcid que impedeix el desenvolupament dels bacteris.
  • Acció diürètica que li permet augmentar el volum d’orina, indispensable en el tractament de les infeccions de l’aparell urinari, ja que en eliminar més orina dificulten també que els bacteris s’adhereixin a l’epiteli urinari.

 

Com prendrem el nabiu vermell?

 

Existeixen moltes especialitats comercialitzades, però habitualment, la pauta recomanada com a tractament profilàctic és de 36 mg de PAC (mètode DMPAC/PAC003) al dia durant 30 dies per trimestre durant 1 any o, durant 6 mesos consecutius.

Haurem de tenir certes precaucions en algunes situacions:

  • Al·lèrgia a l’aspirina: el nabiu vermell conté quantitats significatives d’àcid salicílic. L’àcid salicílic és similar a l’aspirina (àcid acetil salicílic). Hem d’evitar la ingesta continuada de nabiu vermell si s’és al·lèrgic a l’aspirina.
  • Antecedents de càlculs renals: El suc de nabiu vermell i els extractes de nabiu vermell contenen una quantitat important d’una substància química anomenada oxalat. Com que els càlculs renals estan fets principalment d’oxalat combinat amb calci, el nabiu vermell podria augmentar el risc de formació de càlculs renals. Evitarem prendre productes amb extracte de nabiu vermell o beure molt suc de nabiu vermell si hi ha antecedents de càlculs renals.
  • D’altra banda, encara que sembla que durant l’embaràs i la lactància el nabiu vermell i el suc de nabiu vermell són segurs, mai no ho prendrem sense que ho sàpiga el metge i sempre informarem el nostre metge o farmacèutic si estem prenent altres medicaments abans d’iniciar el tractament amb nabiu vermell, ja que ha de ser un professional de la salut qui seleccioni l’especialitat i estableixi la pauta més adequada en cada cas.

A més del nabiu vermell, hi ha altres mitjans fitoteràpics amb acció antisèptica urinària i/o diürètica que es poden fer servir com a coadjuvants per tal d’aconseguir una major eficàcia. Com escrivia al post anterior, serà de gran ajuda la ingesta de líquid abundant (suggerim la ingesta d’entre 1,5 a 2 litres d’aigua al dia).
Però compte, no ens confiem!! Si no es tracten adequadament, les infeccions del tracte urinari es poden complicar, arribant fins i tot a patologies serioses si la infecció arriba a assolir els ronyons. És absolutament indispensable la consulta amb el metge, i en algunes ocasions caldrà iniciar el tractament amb antibiòtics tot i haver pres les mesures higienicodietètiques i de suplements nutricionals ja esmentats.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.