-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

El vals de la artritis reumatoide

El vals de la artritis reumatoide

L’artritis reumatoide és una malaltia autoimmune. Las articulaciones se inflaman simétricamente, habitualmente las manos, pies, dando lugar a hinchazón, dolor y a menudo llegando a la destrucción definitiva de la articulación. Aquesta malaltia també pot produir una varietat de símptomes per tot el cos. Se’n desconeix la causa exacta, encara que són molts els factors que poden influir en la reacció autoimmunològica .

Aproximadament l’u per cent de la població pateix aquesta malaltia. Afecta molt més les dones que els homes. Es presenta, en primer lloc, en persones de 25 a 50 anys, però pot sorgir a qualsevol edat. En alguns casos la malaltia es resol de forma espontània i el tractament alleuja els símptomes en tres de cada quatre persones.

Almenys una de cada deu queda discapacitada. El sistema immunitari ataca el mateix teixit que revesteix i protegeix les articulacions. Al final, el cartílag, l’os i els lligaments de l’articulació es deterioren provocant la formació de cicatrius dins de l’articulació.

Símptomes

 • Es pot iniciar de forma sobtada, amb una inflamació de moltes de les articulacions o de manera gradual. Les petites articulacions de dits, mans, peus, nines, colzes i turmells, s’inflamen al principi produint-se, en molts casos, rigidesa.
 • Les articulacions que es troben afectades solen engrandir-se i es poden deformar de forma ràpida.
 • La rigidesa impedeix que es puguin estendre o obrir completament.
 • Les nines inflades poden ocasionar la síndrome del túnel carpià.
 • Entre el trenta i el quaranta per cent de persones que pateixen aquesta malaltia, presenten nòduls sota la pell, sovint al costat de les zones afectades.
 • Algunes persones desenvolupen inflamació als ganglis limfàtics o inflamació ocular.
 • Sensació de cansament a les primeres hores de la tarda.

Diagnòstic

Pot ser molt difícil distingir l’ artritis reumatoide , d’altres malalties que poden causar artritis. La reumatoide sol produir símptomes molt característics. Per al diagnòstic, pot ser necessari una anàlisi del líquid que s’extreu de l’articulació o una biòpsia dels nòduls. Un percentatge molt alt de les persones que pateix aquesta malaltia presenta una velocitat de sedimentació globular elevada i anèmia lleu. Un setanta per cent té un anticòs anomenat factor reumatoide . Com més alt sigui el valor d’aquest factor a la sang, més greu serà l’artritis.

Tractament

 • Repòs de larticulació afecta. Una estada breu al llit ajuda a alleujar un brot greu.
 • S’utilitzen tauletes per immobilitzar i proporcionar descans a les articulacions. Realitzar de totes maneres moviments simptomàtics, per prevenir la rigidesa.
 • Dieta regular i saludable rica en peix i olis vegetals i pobra en carn vermella.
 • Relaxació.
 • Aprimar-se.
 • Practicar ball lent redueix l’estrès.
 • Si cal el paracetamol com a calmant (sempre consultant el metge o farmacèutic).
 • La calor en petites dosis pot afavorir la relaxació muscular i alleujar el dolor.
 • Fer aeròbic.
 • Massatges per alleujar el dolor.
 • Consumir sucs vegetals. El dejuni amb sucs vegetals redueix el dolor en pacients amb aquesta artritis. Són molt recomanables sucs de pastanaga, api, col o tomàquet.
 • L’ús del TENS, és a dir, l’estimulació nerviosa elèctrica transcutània, de vegades, redueix la necessitat de calmants.
 • Acupuntura. Alleugereix el dolor. Alguns acupuntors afirmen que els seus tractaments redueixen la inflamació i produeixen remissions de l’artritis reumatoide.
 • Control de pes. El pes excessiu implica un esforç més gran per a les articulacions i accelera el procés destructiu de l’artritis. Dieta per baixar pes.
 • Menjar verdures. Una dieta vegetariana en aquest tipus d’artritis pot produir una millora espectacular, en haver eliminat la carn, els ous, els lactis i el sucre. Es tracta d’ingerir la menor quantitat possible de greixos saturats i substituir-los per greixos poliinsaturats. Peix com salmó, sardines i arengades són rics a Omega 3.
 • Dieta rica en magnesi (verdures, cereals integrals, api). Descobrir quins són els aliments que una vegada ingerits, produeixen accessos de dolor, especialment, alcohol, llet, tomàquets i certs fruits secs.
 • Usar un deshumificador. Una humitat constant a la casa contribueix a alleujar el dolor que provoquen els canvis climàtics.
  Mantenir-se actiu. Fer exercici a la piscina sol ser molt beneficiós.
 • Prendre el sol a les zones afectades.
 • Els fàrmacs més utilitzats per a l’artritis reumatoide són els antiinflamatoris no esteroïdals (AINE), fàrmacs d’acció retardada, corticosteroides i els immunosupressors. Entre els que actuen com a supressors del sistema immunitari destaquen, la cloroquina, la ciclofosfamida i el metotrexat.

Fitoteràpia davant artritis reumatoide

El Dr. Vogel , fitoterapeuta i nutricionista, aconsellava prendre cada matí, en dejú, mig got de suc de patata crua. Si voleu, es pot diluir amb una mica d’aigua calenta. A més, prendre com a postres, al dinar i al sopar, un got d’aigua calenta amb una culleradeta de vinagre de poma i una altra de mel frena paulatinament el dolor. D’altra banda, sobre la part adolorida, aplicar compreses sobre la deformació artrítica, el primer dia de fulla de col aixafada, l’endemà d’argila i així successivament seria una altra pràctica recomanada per alleujar el dolor en pocs dies. Vegem a continuació unes receptes per elaborar una cataplasma i una tisana que es poden utilitzar tant en artritis com en cops fortuïts:

Revetla:

Un grapat de fulles i flors fresques de revetlla i 150 ml de vinagre. Coeu la planta al vinagre. Quan el vinagre s’hagi evaporat, poseu la planta en una tela. Aplicar calent a la zona adolorida.

revetlla

Ortiga Major:

Infusió. Poseu-ho en un recipient mig litre d’aigua, afegiu-hi 30 gr de planta sencera fresca o semifresca. Un cop tot junt posar-ho a bullir durant 10 minuts, s’aparta del foc i es deixa reposar uns 20 minuts, colar-ho i posar-ho en una ampolla. Prendre tres tassetes diàries abans dels àpats, afegint-los, si es vol, una mica de suc de llimona. Fer-ho durant 25 dies, descansar uns 4 i tornar a repetir 25 dies més. Acostuma a donar bon resultat.

Ortiga Major

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.