-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Disfunció erèctil (I): definició, causes i diagnòstic.

disfunción-eréctil

DISFUNCIÓ ERÈCTIL: DEFINICIÓ

En l’actualitat i probablement per culpa l’estil de vida que portem (estrés, tabac, mala alimentació…9 i que el sexe ha deixat de ser un tema tabú pràcticament en tota la societat, escoltem o ens trobem en nombroses ocasions amb el mateix problema: la disfunció erèctil.

Es calcula que la pateixen aproximadament 100 milions d’homes al món. Per això hem decidit fer aquest post, perquè és una cosa més comú del que moltes persones creuen, i perquè és un problema ques’ha de tractar amb tota naturalitat i eficàcia que es mereix.

La disfunció erèctil és la incapacitat reiterada o continua (durant tres meses com a mínim) per aconseguir i mantenir una erecció suficient que permeti completar una relació sexual satisfactòria. Tot i que no afecta directament a la vida del pacient en quan a salut física es refereix, si afecta la qualitat de vida dels home, així com la de les seves parelles.

L’erecció apareix davant d’una sèrie d’estímuls visuals, tàctils, amb la pròpia imaginació o mitjançant records. Per això, l’estimulació és la clau en l’inici de la resposta erèctil, i per aconseguir-la, la parella, ambdós, han de treballar.

Els problemes relacionades amb l’erecció tendeixen a ser més freqüents en l’edat avançada, però no és una malaltia únicament de la vellesa. A més a més, la probabilitat de patir-los augmenta amb la presència de factors com el tabaquisme, la diabetis, la hipertensió arterial o la hipercolesterolèmia.

Està present en un 46,2% dels diabètics, un 46,7% dels pacients que pateixen malalties prostàtiques i un 27,4% dels hipertensos. La probabilitat de patir-la es multiplica per 2,5 pel fumador de més de 40 cigarrets/dia i per 2,31 per l’home que fuma des de fa 5 anys o més. Per el pacient alcohòlic la probabilitat es multiplica per 1,53.

Per acabar d’entendre l’erecció us explicaré de forma simplificada com es produeix. Comença amb l’estímul sexual, informació que serà recollida i processada pel cervell, el qual emetrà una senyal nerviosa fins al penis; com a conseqüència els vasos que porten sang al penis es dilaten, incrementant-se la sang que entra als cossos cavernosos que augmentaran la seva mida considerablement, impedint que la sang torni a sortir. Amb això el penis augmenta la seva mida i rigidesa, aconseguint l’erecció. Quan acaba l’estimulació o després de l’ejaculació, la sang retorna i el penis torna a la seva flacidesa habitual.

CAUSES

Si ens fixem en el procés de l’erecció podem deduir que qualsevol factor que afecti al cervell, nervis, hormones i vasos sanguinis poden donar lloc a disfunció erèctil.

Entre les causes més comunes trobem malalties com diabetis, hipertensió arterial, afeccions cardíaques i de tiroides, mala circulació, depressió o trastorns com esclerosi múltiple o Parkinson; medicaments per a la pressió arterial, pel cor, per les úlceres pèptiques, per l’insomni i antidepressius; consum de nicotina, alcohol o cocaïna; lesió de la medul·la espinal; lesió dels nervis pudends freqüents en ciclistes o persones que pel seu treball pateixin compressió o traumatismes en la zona pubiana, i en major mesura circumstàncies personals que afecten psicològicament com la mala comunicació o conflictes amb la parella, sentiments de dubte, estrés, por, ansietat o baixa autoestima que fa que el sexe una tasca en lloc d’un plaer. A més a més els baixos nivells de testosterona poden influir tan en l’erecicó com el la libido de l’home.

Altres causes són les derivades de la cirurgia de la pròstata, que ha passat del 100% al 35-70% actualment, o per lesions en accidents de trànsit, laborals, etc.

Les causes físiques afecten més als homes d’edad avançada mentre que les psicològiques es donen més en els joves.

DIAGNÒSTIC

El principal problema és que el pacient no acostuma a anar a un metge perquè no li dona importància o per qüestions relacionades amb la intimitat i l’autoestima. Com he mencionat anteriorment, s’ha de tractar amb naturalitat, no sentir vergonya i parlar obertament, ja que tant en consulta com a l’oficina de farmàcia, som professionals sanitaris, i per tant així actuem i pensem.

En primer lloc, quan visiti el seu metge, haurà de contestar una sèrie de preguntes sobre els seus antecedents mèdics, quirúrgics i factors de risc com els mencionats al principi de l’article.

La història clínica serà mèdica, sexual i psicològica. Pel que fa a la història clínica sexual, el metja recuperarà informació sobre el desig sexual, orgasmes, ejaculació, grau de rigidesa, capacitat per a mantenir l’erecció, etc. La psicològica s’encarregarà de l’estat anímic, autoestima, situació laboral, relacions afectives, etc.

A continuació, el metge es realitzarà una exploració física i diferents proves de laboratori, si fos necessari.

L’exploració física és general, examen del penis i si el metge considera oportuna, tacte rectal, ja que problemes de pròstata podrien ser la causa.

Com proves complementàries es realitzarà una analítica completa de sang (bioquímica completa, hematologia i detecció de diabetis, hipercolesterolèmia o insuficiència renal); medició d’hormones sexuals com la testosterona. En pacients concrets, es demanarà nivells d’antigen prostàtic i hormones tiroidees.

Una vegada revisades totes les proves, el metge podrà derivar a un especialista adequat el cas de pacient. Hi ha elaborat un consens sobre disfunció erèctil que recomana la derivació en els següents casos:

  • Patologies del penis ja conegudes
  • Joves amb història de traumatisme pèlvic o perineal
  • Casos que requereixin diagnòstic vascular o neurològic
  • Pacients en situació de risc intermedi i alt risc cardiovascular per a l’activitat sexual.
  • Malalties endocrines complicades
  • Problemes psiquiàtrics o psicosexuals complexes
  • Quan el pacient o el metge desitgi realitzar estudis addicionals per arribar a un diagnòstic de la causa fonamental de la malaltia

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.