-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Diabetis tipus 1 i 2: diferències, comprensió i tractament

Diseño sin título (11)

La diabetis és una malaltia crònica que afecta milions de persones a tot el món. Per això, és fonamental comprendre què són les diabetis tipus 1 i 2 i les seves diferències, una cosa crucial per a un diagnòstic precís i per rebre el tractament adequat.

En aquest sentit, la detecció primerenca de la diabetis i l‟inici d‟un tractament adequat són fonamentals per controlar la malaltia i prevenir complicacions a llarg termini. En aquest article t’expliquem detalladament què és la diabetis, les diferències entre la diabetis tipus 1 i tipus 2 i com detectar si es té diabetis, entre altres punts clau.

 

Què és la diabetis?

La diabetis és una malaltia crònica que afecta la manera com el cos processa i utilitza la glucosa, que és el sucre present a la sang i una font d’energia important per a les cèl·lules. En condicions normals, el pàncrees produeix una hormona anomenada insulina, que ajuda que la glucosa ingressi a les cèl·lules per al seu ús. No obstant això, a la diabetis, el cos té dificultats per produir o utilitzar la insulina de manera efectiva.

Això resulta en nivells elevats de glucosa a la sang, el que es coneix com a hiperglucèmia. Amb el temps, la hiperglucèmia pot danyar els òrgans i sistemes del cos, causant complicacions a llarg termini, com malalties cardiovasculars, dany als ronyons, problemes oculars, neuropatia i problemes als peus.

 

 

Diabetis tipus 1 i 2: diferències

La diabetis tipus 1 i 2 són dues formes diferents de diabetis amb diferències significatives en termes de causa, desenvolupament i tractament. Les seves diferències principals rauen en la causa, l’edat d’inici i el tractament:

1. Causa

La diabetis tipus 1 es considera una malaltia autoimmune, en la qual el sistema immunològic del cos ataca i destrueix les conegudes com a “cèl·lules beta” al pàncrees, responsables de produir insulina. En contraposició, la diabetis tipus 2 es desenvolupa generalment a causa d’una combinació de factors genètics i estil de vida poc saludable, com l’obesitat, la manca d’activitat física i una dieta poc equilibrada.

 

2. Edat d’inici

La diabetis tipus 1 sol aparèixer a la infància oa l’adolescència, encara que també es pot diagnosticar en adults. D’altra banda, la diabetis tipus 2 tendeix a desenvolupar-se a l’edat adulta, però s’està tornant més comú en persones més joves, fins i tot en nens i adolescents, a causa de l’obesitat i l’estil de vida sedentari.

 

3. Producció d´insulina

A la diabetis tipus 1, el pàncrees no produeix insulina o produeix molt poca (raó per la qual es requereix administració externa d’insulina per controlar els nivells de glucosa a la sang). A la diabetis tipus 2, el pàncrees generalment produeix insulina, però el cos no pot utilitzar-la eficientment (resistència a la insulina), la qual cosa resulta en nivells elevats de glucosa a la sang. Amb el temps, la producció d’insulina pot disminuir a la diabetis tipus 2, i en alguns casos, pot ser necessària l’administració d’insulina addicional.

 

4. Tractament

El tractament estàndard per a la diabetis tipus 1 implica l‟administració diària d‟insulina, generalment mitjançant injeccions o l‟ús d‟una bomba d‟insulina. També es requereix un control regular dels nivells de glucosa a la sang, una alimentació saludable i exercici regular. A la diabetis tipus 2, el tractament inicial generalment implica canvis en l’estil de vida, com una dieta saludable, activitat física regular i pèrdua de pes si cal. En alguns casos, poden ser necessaris medicaments orals o injectables per controlar els nivells de glucosa a la sang. En etapes avançades de la malaltia, la insulina pot ser necessària per mantenir un control adequat.

 

 

Independentment del tipus de diabetis, el control adequat dels nivells de glucosa a la sang, l’alimentació saludable, l’activitat física regular i el seguiment mèdic són essencials per prevenir complicacions a llarg termini i mantenir una bona qualitat de vida. Cada tipus de diabetis requereix un enfocament individualitzat en el maneig i el tractament, per la qual cosa és important treballar en estreta col·laboració amb els professionals de la salut per desenvolupar un pla adequat per a cada persona.

 

Símptomes comuns

Alguns símptomes comuns de la diabetis poden incloure:

  1. Augment de la set i la micció: les persones amb diabetis poden sentir una set excessiva i necessitar orinar amb més freqüència.
  2. Fatiga: la manca d’energia i la sensació de cansament constant són símptomes freqüents a la diabetis.
  3. Pèrdua de pes inexplicada: si experimentes una pèrdua de pes significativa sense motiu aparent, això pot ser un indici de diabetis.
  4. Augment de la gana: algunes persones poden experimentar un augment de la gana, especialment després de dinar.
  5. Visió borrosa: els canvis en la visió, com ara la dificultat per enfocar o la visió borrosa, poden ser símptomes de diabetis.
  6. Ferides que triguen a curar: les ferides o talls que no cicatritzen ràpidament o que s’infecten fàcilment poden ser un signe de diabetis.
  7. Infeccions recurrents: les persones amb diabetis poden ser més propenses a infeccions, com infeccions urinàries, infeccions a la pell o infeccions de les genives.

 

 

És important destacar que aquests símptomes poden variar en intensitat i no totes les persones amb diabetis els experimenten. Si tens alguna inquietud sobre possibles símptomes de la diabetis, el nostre equip de professionals està disponible per respondre totes les teves preguntes i proporcionar-te la informació necessària a través de el nostre servei d’atenció via Whatsapp. Comprenem la importància de comptar amb respostes clares i precises quan es tracta de la teva salut, per això estem compromesos a oferir-te una atenció personalitzada i fiable.

 

Com detectar si tens diabetis?

Per poder detectar si tens diabetis és necessari realitzar proves de glucosa a la sang per avaluar els nivells de sucre al teu organisme. Una prova de glucosa consisteix a prendre una mostra de sang en dejú per mesurar els nivells de glucosa en sang. Si els resultats mostren nivells de glucosa superiors a 126 mg/dl (miligrams per decilitre), es considera un dels factors indicatius de diabetis.

 

 

A Farmàcia 1896 oferim un servei especialitzat de realització de proves de glucosa per ajudar-te en la detecció primerenca de la diabetis. Ja sigui que estiguis buscant detectar la diabetis a les seves etapes inicials o necessitis monitoritzar la teva condició existent, el nostre servei de proves de glucosa et brindarà els resultats necessaris per prendre decisions informades sobre la teva salut. Som aquí per recolzar-te en el teu viatge cap al maneig adequat de la diabetis i ajudar-te a assolir una vida saludable.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.