-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Dermatitis per estrès

Dermatitis por estrés

La pell és l’òrgan més gran del cos humà i és susceptible a una varietat d’afeccions i trastorns. Per això, sol ser una de les parts del nostre cos que reflecteix millor la somatització del nostre estat d’ànim.

Un d’aquests trastorns cutanis que ha guanyat l’atenció els darrers anys és la dermatitis per estrès. L’estrès prolongat pot afectar el sistema immunològic, cosa que pot portar a l’aparició de brots de dermatitis

En aquest article, des de Farmàcia 1896 volem tractar en profunditat aquesta afecció, analitzant-ne les causes, els símptomes, el diagnòstic, les opcions de tractament i les estratègies de prevenció.

Què és la dermatitis?

La dermatitis és una inflamació de la pell que es pot presentar en diverses formes i per diverses causes. És una afecció comuna i pot afectar persones de totes les edats. Entre les causes més comunes de la dermatitis hi ha els canvis hormonals, com els experimentats durant l’embaràs o la menopausa, o la predisposició genètica, cosa que fa que algunes persones poden ser genèticament més susceptibles a desenvolupar aquesta afecció. Els símptomes de la dermatitis poden variar, però sovint inclouen envermelliment, picor, inflor i erupcions cutànies. Hi ha diversos tipus de dermatitis, sent els més comuns els següents:

 1. Dermatitis atòpica. També coneguda com a èczema, és una forma crònica de dermatitis que es caracteritza per la sequedat de la pell, picor intensa i erupcions cutànies. Pot ser hereditària i sol afectar persones amb antecedents familiars d’al·lèrgies. Aquesta loció d’ ISDIN alleuja la picor de manera immediata.
 2. Dermatitis de contacte. Es produeix quan la pell entra en contacte amb una substància que causa una reacció al·lèrgica o irritant. Poden ser productes químics, metalls, plantes, entre d’altres.
 3. Dermatitis seborreica. Aquesta forma de dermatitis afecta principalment el cuir cabellut i la cara. Sol causar pell escamosa, envermelliment i caspa. Una molt bona crema que et podem oferir per a aquest tipus de dermatitis és aquesta de Bioderma .
 4. Dermatitis d’estasi. Passa quan hi ha una mala circulació sanguínia a les cames, cosa que porta a la inflor i erupcions en aquesta àrea.
 5. Dermatitis numular. Es caracteritza per erupcions cutànies en forma de monedes o plaques. Pot ser molt picant i es troba comunament als braços, cames i tors.
 6. Dermatitis herpetiforme. Aquesta és una forma rara de dermatitis relacionada amb la malaltia celíaca. Es manifesta amb butllofes i picor intensa.
 7. Dermatitis per estrès. També coneguda com a dermatitis d’origen emocional, és una afecció de la pell. Es presenta com una erupció cutània inflamatòria que pot variar en gravetat i ubicació al cos.

Dermatitis per estrès

Com ja hem esmentat, la dermatitis per estrès està molt relacionada amb l?estat psicològic de la persona afectada. Quan una persona experimenta estrès crònic o situacions emocionals significatives, el cos pot alliberar substàncies químiques que afecten la pell, cosa que alhora pot desencadenar o empitjorar la dermatitis. No obstant això, un cop es redueix o es maneja l’estrès, és probable que els símptomes de la dermatitis millorin o desapareguin gradualment.

Per diagnosticar aquesta afecció cal fer un examen físic i una avaluació dels símptomes per part de dermatòleg o metge. També es poden fer proves d’al·lèrgia cutània per descartar altres possibles causes d’erupcions.

Entre les causes que la generen es troben:

 1. Estrès i pressió emocional. L’estrès és un factor desencadenant comú. Situacions d’alta pressió, preocupacions laborals o personals i esdeveniments estressants poden contribuir al desenvolupament de la dermatitis per estrès.
 2. Ansietat i depressió. Els trastorns d’ansietat i depressió sovint s’associen amb la dermatitis per estrès. Els desequilibris químics al cervell poden influir en la salut de la pell.

Els seus símptomes poden variar de lleus a greus i solen incloure:

 1. Erupcions cutànies. L’erupció és el símptoma més comú i sol ser vermella, inflamada i amb picor.
 2. Picó intens. La picor pot ser intensa, cosa que pot portar al rascat i, en alguns casos, al sagnat o agreujament de l’erupció. En casos més greus, la pell es pot descamar o desenvolupar crostes.
 3. Envermelliment i inflor. La pell afectada sovint mostra envermelliment i pot inflar-se.
 4. Dolor i sensibilitat. La pell es pot tornar dolorosa i sensible al tacte.
 5. Canvis a la textura. Hi pot haver canvis en la textura de la pell, com ara engrossiment o aprimament.

Tractament de la dermatitis per estrès

El tractament de la dermatitis depèn del tipus i la causa subjacent. Pot incloure l’ús de cremes o locions tòpiques, medicaments orals, canvis a la dieta, evitar desencadenants coneguts i adoptar mesures per mantenir la pell ben hidratada.

En la majoria dels casos de la dermatitis causada per l’estrès, amb el maneig adequat dels factors emocionals i dels símptomes cutanis, la simptomatologia pot millorar i no es converteix en una afecció permanent. Tot i això, és important buscar l’orientació d’un dermatòleg o professional de la salut si experimentes símptomes persistents o greus per obtenir un diagnòstic adequat i un pla de tractament.

Algunes estratègies per al tractament inclouen:

 1. Maneig de l’estrès. És important identificar i evitar possibles desencadenants emocionals o físics per prevenir brots. Aprendre tècniques de maneig de l’estrès, com ara la meditació, el ioga o la teràpia cognitivoconductual, pot ajudar a reduir els brots de dermatitis per estrès. La teràpia psicològica pot ser beneficiosa per abordar els factors emocionals subjacents que contribueixen a la dermatitis per estrès.
 2. Cura de la pell. Mantenir la pell ben hidratada i utilitzar productes suaus i sense fragància pot ajudar a alleujar els símptomes. És important utilitzar productes tant a la dutxa com després d’aquesta, per a una cura correcta de les pells amb dermatitis. A més, encara que sempre és aconsellable, quan la pell és altament sensible, es recomana, més que mai, utilitzar protectors solars per evitar futures taques a la pell. Els productes que et podem oferir a Farmàcia 1896 estan testats i provats de manera que podem assegurar que la seva eficàcia està clínicament comprovada.
 3. Medicaments. En casos greus, es poden receptar cremes amb esteroides tòpics o medicaments orals per reduir la inflamació.

Prevenció de la dermatitis per estrès

La seva prevenció implica la reducció de l’estrès a la vida quotidiana i el desenvolupament d’estratègies d’afrontament saludables. Aquí hi ha algunes maneres de prevenir aquesta afecció:

 1. Exercici regular. Lexercici pot ajudar a reduir lestrès i millorar la salut general de la pell.
 2. Dieta equilibrada. Consumir una dieta rica en vitamines i antioxidants pot beneficiar la salut de la pell.
 3. Descans suficient. Dormir el que és necessari és fonamental per al benestar emocional i cutani.
 4. Suport social. Parlar sobre l’estrès amb amics, familiars o amb un terapeuta pot proporcionar el suport necessari.

La dermatitis per estrès és una afecció cutània que pot ser debilitant i afectar negativament la qualitat de vida. Reconéixer els factors emocionals i físics que contribueixen a aquesta afecció és un pas important per a la prevenció i el tractament. La combinació de cura de la pell, el maneig de l’estrès i el suport emocional pot marcar la diferència en el benestar general. Si estàs experimentant símptomes de dermatitis per estrès, és important consultar un professional mèdic per rebre l’orientació i els tractaments adequats. La pell és un reflex de la nostra salut i benestar emocional, i cuidar-la és fonamental per mantenir un equilibri òptim a les nostres vides.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.