-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Anticoncepció d’emergència: píldora del dia després

píldora-del-día-después

Dispensar o donar informació sobre la píldora del dia després és relativament fàcil, però el tema es torna escabrós quan a la oficina de farmàcia arriba una adolescent menor de 18 anys, persones amb una actitut inapropiada o fins i tot algunes que han utilitzat aquest mètode dies anteriors, entre altres circumstàncies. Per això, em limitaré a donar informació objectiva sobre aquest mètode perquè considero que el principal problema d’aquesta societat en moltes ocasions és la falta d’informació.

abans de començar donaré una sèrie de dades, que pot ser que el pacient en general desconegui. La millor opció quan el mètode anticonceptiu habitual ha fallat o no s’ha utilitzat durant el coit és acudir a un centre de planificació familiar, allà s’entrevistarà amb un metge, es donarà la informació pertinent i és on es rep un millor assessorament.

Un altre punt és que des de setembre de 2009 aquesta píldora pot dispensar-se sense recepta mèdica, fet que no indica que sigui “menys perillós”. o que no necessiti un control com qualsevol altre medicament que necessita recepta com pot ser un antibiòtic, no obliga al farmacèutic a donar-la si no ho creu convenient, a que no pugui donar informació adequadament o que la persona que arribi a la farmàcia no l’hagi d’abonar. Si assisteix a un centre de salut o hospital es tractarà com una urgència i normalment es derivarà a una oficina de farmàcia per a la seva adquisició. El preu oscil·la els 20 euros.

 

Què és la píldora del dia després?

Pertany als anticonceptius orals. Pot ser un comprimit de 1500 micrograms de levonorgestrel comercialitzat com Norlevo o Prostinor, to ti que aquest últim trobem també preparació de 2 comprimits de 0.750 miligrams. Proporciona a l’organisme una alta càrrega hormonal.

És un anticonceptiu d’emergència, no pot utilitzar-se com un mètode anticonceptiu habitual. Això vol dir que només estarà indicat en casos dins de les 72 hores (3 dies) posteriors a haver mantingut relacions sexuals sense protecció o amb fallada del mètode anticonceptiu com ruptura del preservatiu, oblit de la dosi de la píldora, etc. Fins i tot abans de prendre-la hem d’analitzar el nostre cicle ovulatori per s estiguéssim fora dels dies fèrtils.

No és eficaç al 100%, evita l’embaràs en un 85% dels casos, el fet de prendre aquesta píldora no assegura que l’embaràs no es produeixi. No és tan eficaç com qualsevol mètode anticonceptiu convencional.

No prevé la transmissió de SIDA i altres malalties venèries.

 

Com es prèn?

La píldora del dia després s’ha de prendre com qualsevol altre comprimit oral, el més aviat possible per obtenir una major eficàcia. Ha de ser dins de les 72 hores següents, i a ser possible dins de les primeres 12 hores.

Es pot prendre en qualsevol moment del cicle menstrual, sempre i quan no s’hagi produit un retràs de la menstruació. Els vòmits o diarrees disminueix l’absorció, pel que hi ha que informar al metge o farmacèutic si estan presents durant o o després de les 3 hores de la ingesta de la píldora.

Després del seu ús s’aconsella fer servir preservatiu fins a l’inici del següent cicle menstrual.. Si habitualment es pren la píldora anticonceptiva s’ha de continuar amb el tractament.

 

Com funciona?

Proporciona a l’organisme una càrrega hormonal molt alta i pot actuar de tres formes:

 • Impedint/retrassant l’ovulació, és a dir, dificulta que els ovaris alliberin l’òvul.
 • Si ja s’ha produit l’ovulació i s’ha alliberat l’òvul, el moc cervical es fa més espès i als espermatozoides els hi resulta impossible arribar i fecundar l’òvul.
 • Si ja s’ha produit la fecundació de l’òvul per part de l’espermatozoide, s’impedeix la implantació de l’òvul fecundat a la paret de l’úter, denominada endometri.

Una vegada que apareix el sangrat menstrual, es pot descartar la possibilitat d’embaràs. És possible que la menstruació es retrassi o s’adelanti, també podria tenir un sangrat irregular fins el següent període, però el més normal és que aparegui la regla en els 7 dies al voltant de la data esperada. Si el sangrat menstrual es retrassa més de 5 dies convindria realitzar un test d’embaràs i visitar el més aviat possible al seu metge.

 

Consideracions sobre la píldora del dia després

 • Si creu que pot estar embarassada no prengui aquest medicament, podria causar malformacions al fetus.
 • Si hi ha antecedents o risc d’embaràs ectòpic (òvul implantat fora de l’úter) o inflamació de les trompes de Fal·lopi, consulti el seu metge.
 • Si han passat més de 72 hores després del coit pot no ser eficaç i produir-se l’embaràs, si es mantenen relacions sexuals durant el tractament podria perdre’s també l’eficàcia.
 • Si pateix una patologia que dificulti l’absorció, com vòmits, diarrees o la malaltia de Crohn, pot disminuir l’eficàcia. Consulti al seu metge.
 • Està contraindicada en patologies greus del fetge.
 • Consulti el seu metge si té hipersensibilitat al levonorgestrel o a qualsevol dels seus components, com la lactosa.
 • Si es troba en període de lactància, no hi ha risc si s’ingereix després d’una presa i s’evita la lactància fins 6 hores després.
 • No es coneixen efectes sobre la conducció i ús de maquinària pesada, però si es nota algun símptoma estrany, eviti ambdues accions.
 • Informar al seu metge si està prenent qualsevol medicament, fins i tot els que no necessiten recepta.
 • Interaccions amb altres medicaments: anticonvulsius, alguns antibiòtics, griseofulvina, ritonavir o plantes medicinals com l’herba de sant Joan; augment de toxicitat de la ciclosporina.

Què efectes adversos tenen?

Nàusees, sangrat irregular fins la següent menstruació, dolor a la part baixa de l’abdomen, cansanci, mal de cap, vòmits, augment de la sensibilitat als pits, diarrea, mareigs, erupcions cutànies, urticària, picors i inflor de la cara.

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.