-10% DE DESCOMPTE A LA PRIMERA COMPRA AMB EL CODI FARMACIA10

Anticoagulants orals. Què hem de saber?

Anticoagulantes orales

Segurament hauràs sentit a parlar o coneguis a alguna persona que està amb tractament de Sintrom. O tu mateix pots ser el pacient. Si és així és molt probable que també hagis escoltat que es tracta d’un medicament perillós, que es no es poden menjar certs aliments i que és necessari “controlar-se molt”. En aquest post intentarem aclarir tots els dubtes que existeixin en vers als fàrmacs anticoagulants orals.

Anticoagulants orals

Per a què són els anticoagulants orals?

L’acenocumarol (Sintrom®) i la warfarina (Aldocumar®) són medicaments utilitzats com anticoagulants orals amb l’objetiu de prevenir i tractar les trombosis i el creixement de coàguls. Si el metge decideix començar el tractament amb algun d’aquests dos fàrmacs és molt important informar correctament al pacient i resoldre els dubtes que puguin aparèixer. En aquest context el farmacèutic comunitari juga un paper clau en ser el professional sanitari més accessible al que consultar qualsevol problema que pugui sorgir durant el tractament.

 

Quina quantitat s’ha de prendre?

És important recalcar que existeix una gran variabilitat individual en respecte als tractaments amb anticoagulants. Per a portar un control del fàrmac s’utilitza un paràmetre de laboratori anomenat Ratio Normalitzat Internacional (INR) A l’inici del tractament es valora el INR als 3 dies i posteriorment es realitza segons necessitat (cada 3 dies o setmanalment) fins a obtenir valors adequats. Els valors de INR es situen entre 2 i 3.5, tot i que poden variar en funció del quadre clínic. El tractament antitrombòtic pot trigar a assolir-se entre 3 i 5 dies, pel que fins llavors pot ser necessari utilitzar una heparina addicional, l’administració de la qual és per via subcutània.

 

Quan he de prendre el medicament?

Es recomana prendre l’anticoagulant abans de dinar o sopar i sempre a la mateixa hora. Prendre’l abans de l’esmorzar pot fer variar els valors de l’INR, pel que no es recomana realitzar la presa a aquesta hora.

 

Com el prenc?

S’ha de prendre amb un got d’aigua i separat dels menjars, ja que existeixen certs aliments rics en vitamina K com els espinacs, els grelos, mongetes verdes, té, etcètera que poden interaccionar amb els anticoagulants orals. El tabac està totalment desaconsellat, ja que també conté vitamina K la qual s’absorbeix ràpidament per la mucosa bronquial. No és necessari prohibir per sistema el consum d’aquests medicaments sempre que la dieta sigui regular i no se’n faci un abús.

 

El tractament és per a tota la vida?

Generalment sí, tot i que existeixen situacions on el tractament és temporal. No deixi de prendre’l sense consultar el seu metge.

anticoagulant oral

Estic embarassada. Puc prendre el medicament?

Els anticoagulants travessen la barrera placentària i poden produir malformacions en el fetus. Les dones que desitgin quedar-se embarassades i estiguin seguint un tractament amb anticoagulants han de planificar el seu embaràs i comunicar-li al seu metge la decisió.

 

Puc prendre altres medicaments?

Existeixen múltiples fàrmacs que interaccionen amb anticoagulants, bé sigui potenciant o bé disminuint el seu efecte. Cada vegada que s’afegeixi o s’elimini un medicament del tractament serà necessari realitzar un control de l’INR. Els analgèsics-antiinflamatoris com l’aspirina, el metamizol o naproxè potencien l’acció anticoagulant.. Si pateix dolor pot prendre paracetamol.

 

Recurrència freqüent a les plantes medicinals. Tenen alguna contraindicació?

Existeix molt poca informació científica al respecte sobre aquest tema. De totes maneres s’ha de tenir especial cura amb el Gingko biloba, el nabiu vermell o l’all.

Imatge: pomazeta

Comparteix aquest post

Posts relacionats

efectos de la ansiedad

8 efectes de l’ansietat al cos

L’ansietat, considerada com una resposta natural a situacions d’estrès o perill percebut, pot ser beneficiosa en certes circumstàncies en posar-nos en alerta davant de desafiaments.

Subscriu-te al nostre Blog

Els nostres articles estan escrits per experts en el sector i t’ajudaran a descobrir tractaments o productes revolucionaris que estem segurs que et seran de gran ajuda.

Subscriu-te a la newsletter!

Compartim tot el que cal saber per garantir el teu benestar. No us perdeu cap dels nostres articles.